заглянуть на тёмную сторону

В СМИ попала информация о преступных схемах в спецслужбе.

В прессу просочилась информация о создании мафиозного синдиката в Главном управлении контрразведывательной защиты интересов государства в сфере экономической безопасности (ГУКЗЕ) СБУ. В СМИ скандальные данные попали под видом коллективного письма сотрудников ведомства. Возможно, это «слив», поскольку анонимные, но публичные заявления – часто применяемый инструмент в украинских силовых структурах при ведении внутрикорпоративных войн.

То, что приведенные в «письме» данные, скорее всего, соответствуют действительности, подтверждает переполох ГУКЗЕ, вызванный публикацией. Со страниц некоторых интернет-изданий этот текст поспешили убрать. Мы же публикуем его без каких-либо купюр.

Колектив Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України вимушений звернутися до Президента України, Комітету ВР України з питань запобігання і протидії корупції, Генеральної прокуратури та громадськості для припинення безкарно існуючого у нашому підрозділі впродовж останніх двох років свавілля з боку окремих керівників та їх близького оточення, бо побороти це ганебне явище самостійно СБУ, на нашу думку, не спроможна. У той час, коли схід України охоплений війною з терористами і диверсантами, народ України страждає від зубожіння, а економіка перебуває у рецесії, ГУКЗЕ, якому делеговано права по захисту державної безпеки в економічній сфері, мало б формувати довіру суспільства як надійного партнера на прикладі власної діяльності та відкритості роботи.

Щоденно спілкуючись по роду роботи з численними керівниками державних установ, підприємств, організацій, представниками приватного бізнесу, ми дуже часто чуємо нарікання на адресу ГУКЗЕ і їх переконливі порівняльні аргументи, що за часів президентства В.Януковича Главк так зухвало, демонстративно і цинічно себе не поводив.

На превеликий жаль вимушені погодитися, що в Главку, на тлі проголошеної народом України та втіленої керівництвом держави кампанії по боротьбі з тотальною корупцією і очищенням влади, купкою керівників та їхнім оточенням, які пов’язані родинними зв’язками, дійсно вибудувана та безкарно і безперешкодно діє потужна система власного збагачення. І відбувається все це з використанням нас — оперпрацівників, які здобуваючи інформацію про злочинну діяльність високопосадовців, що завдали мільярдних збитків бюджетній, кредитно-банківській, енергетичній сферам, агропромисловому і транспортному комплексам нашої держави, безсилі перед нашими керівниками, які неприховано гальмують і блокують фактично усю нашу правозастосовчу діяльність.

Так, наприклад, тільки за останний рік в ГУКЗЕ з понад трьохста оперативних справ закрито у зв’язку із «спростуванням» матеріалів про злочинну діяльність понад двісті п’ятдесят справ за вказівками, наполяганнями та під різного роду тиском і погрозами цих «керівників».

Ті співробітники, які відмовляються від виконання цих злочинних вказівок, безпосередніми керівниками створюються нестерпні умови служби і вони вимушені переводитися для подальшої роботи у інші підрозділи. Статистика переводів свідчить сама за себе.

Після останньої зміни очільника СБУ, на фоні започаткованих у спецслужбі кадрових перестановок, ми були впевнені, що підходи у роботі ГУКЗЕ нарешті зазнають кардинальних змін і кожен зможе гідно виконувати дану народові України присягу на вірність.

Та як виявилося, ніхто і не збирається руйнувати давно пануючу систему беззаконня, відновлювати правові основи оперативно-службової діяльності і тим більше усувати від виконання обов’язків керівників-корупціонерів, які «набили руку» і є затребуваними нинішніми керманичами.

Стало це зрозуміло одразу після проведення у липні за розпорядженням Голови СБУ В.Грицака співробітниками Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування комісійної перевірки стану дотримання в ГУКЗЕ режиму секретності. За наслідками перевірки у руках В.Грицака та його «сірого кардинала» Ю.Артюхова опинилися неочікувано «вибухові» матеріали про численні порушення законодавства у сфері охорони держтаємниці, в тому числі і пов’язаних із витоком та розголошенням секретної інформації, за які передбачено кримінальну відповідальність та скасування допусків до держтаємниці, без яких неминуче звільнення порушників зі служби. Порушниками якраз і виявилися ключові керівники Главку: Ю.Подухвалий, О.Сухачов та !!!!!!!!!!!!!! віддані В.Грицаку земляки з Рівненщини, що давно поєднані між собою не тільки переплетеними кумівськими родинними стосунками, а й бізнес-інтересами — О.Калінін, В.Бунечко, Ю.Борейчук.

Читайте также: Беглый судья-взяточник, работавший на ФСБ, показал свое шпионское нутро (+видео)

Саме ці обставини, на нашу думку, змусили окремих керівників СБУ умисно приховати злочини, даючи вказівки звести нанівець результати і висновки проведеного за цими фактами службового розслідування, необхідності «оцінити» експертною групою дійсно секретних відомостей, що є предметом витоку і можливого розголошення (оперативні матеріали справ, результати оперативно-технічних заходів, ідентифікуючі дані на об’єктів справ тощо), як інформацію, що має гриф «ДСК»!!!!!!!!!! І все це задля уникнення вказаними особами-порушниками відповідальності та продовження їх подальшої діяльності «на благо себе». Натомість, стосовно осіб, які проводили перевірку режиму секретності, розпочалися переслідування, приводами і підставами яких стали підготовлені за вказівками О.Калініна, О.Сухачова, В.Бунечка та Ю.Борейчука багатьма вірними підлеглими рапорти, у які внесено фальсифіковані та викривлені дані, у тому числі щодо ходу, порядку і наслідків перевірки в контексті перевищення службових повноважень.

Заслуговують також на увагу обставини призначення нового начальника ГУКЗЕ. Виявляється, попри жорстку позицію Президента України у боротьбі з олігархами за прикладом Теодора Рузвельта і неприпустимість пошуку з ними спільної мови, В.Грицак проявив гнучкість і для здобуття і укріплення прихильності з боку І.Коломойського, пішов з ним на компроміс і призначив начальником ГУКЗЕ його людину - С.Семочка.

Так як новий керівник Главку забажав призначити на дві посади своїх людей, В.Грицак, який пішов і на цю поступку, подумує вивільнених «цінних» кадрів працевлаштувати в «жирні» регіональні управління, де теж конче необхідно «контролювати» оперативний процес в інтересах стабільного проходження грошових потоків і «освоєння» вже діючих поза його увагою та започаткування нових перспективних бізнес-проектів.

Цими кандидатурами виявилися О.Калінін (перебуває на такому рівні відносин, що може дозволити собі з’являтися на службі у нетверезому вигляді або з цієї ж причини не вийти на роботу, спокійно зберігати у робочому сейфі готівку у значних розмірах, викупити у В.Грицака авто «Toyota Land Cruiser 200» 2014 р.в. за 100 тис.дол. США, тощо) та В.Бунечко (скрізь і усюди афішує свою давню дружбу з Ю.Артюховим, за час якої спільно вирішили не один десяток «тем»), а їх просуванням персонально займається «радник-гаманець» Ю.Артюхов. На сьогодні, О.Калініна та В.Бунечка виведено за штат для тимчасового призначення на посади офіцерів з особливих доручень, створюючи їм таким чином образ незаангажованих у всіх відношеннях співробітників перед розглядом в Адміністрації Президента України подань на їх призначення.

Хочеться задати запитання, як таке можливо, що когось люструють, когось звільняють, когось подають в розшук, когось судять, саджають за грати, а комусь вдається відкупитися та виходити «сухим із води» і «працювати» у всі часи за всіх керівників, всім клястися у відданості, зраджувати, перефарбовуватися і знову працювати?!?!?!?

Терпіти далі таке лицемірство та невідповідність між деклараціями щодо прагнення змінити життя в державі на краще та реальним станом, означатиме розділити разом з такими «особистостями» відповідальність за злочини, бо, на наше глибоке переконання, відповідальність за вчинену підлість мають нести не лише ті, хто її робить, а й ті, хто прикривають чи мовчки спостерігають за цим, не хапаючи виконавця за руку.

А хапати є за що… Наведемо лише окремі приклади, які відомі майже чи не всім співробітникам у ГУКЗЕ.

Так, в Главку проходить службу недосяжний в люстраційному відношенні заступник начальника Главку О.Сухачов, який набув практичного досвіду в спецслужбі під час Революції гідності, виконуючи вказівки керівництва СБУ з переслідування та покарання фізичних і юридичних осіб, що приймали участь у русі опору. Його робота полягала у зборі інформації про фінансову підтримку фізичними та юридичними особами, громадськими і благодійними організаціями наметового містечка на Майдані Незалежності. У доступі до отримання цієї інформації, за вказівкою екс-голови СБУ О.Якименка, сприяв тодішній очільник НБУ І.Соркін.

Читайте также: Тайна № 60-1241.* «Дело Гонгадзе» – крупнейшая мистификация в истории страны

При цьому, за участю О.Сухачова штучно створювались підстави для фабрикування кримінальних проваджень, у тому числі шляхом зарахування на рахунки прихильників Революції гідності грошових коштів від імені осіб, включених до списків FATF. За цей період здобутки О.Сухачова виражалися у реєстрації органами слідства понад тридцяти замовних кримінальних проваджень, призупиненні зовнішньоекономічної діяльності понад шестидесяти підприємствам, позбавленні двадцяти ліцензій на зайняття різного роду господарською діяльністю, організації фізичного переслідування понад двухсот активістів Євромайдану, нарахуванні штрафних санкцій прихильникам протестувальників на суму понад двісті двадцять мільйонів гривень тощо.

Завдяки здобутому практичному досвіду та напрацьованим корупційним зв’язкам, О.Сухачов, на протязі останніх двох років організував на постійній основі отримання грошових винагород за: зняття ним же поставлених спецсанкцій Мінекономрозвитку від підприємств-порушників зовнішньоекономічної діяльності (яскравим прикладом є резонансна справа щодо діяльності торговельної мережі «Good Wine»); надання допомоги з питань уникнення кримінальної відповідальності особам, стосовно яких оголошено підозру (фігуранту спільного кримінального провадження Генпрокуратури, ГУ «К» та ГУКЗЕ Берлині В.М. організовано виїзди за межі України через ДМА «Бориспіль» до Туреччини); прикриття діяльності на території Одеської, Харківської та Дніпропетровської областей конвертаційних центрів; продаж здобутих в процесі оперативно-розшукової діяльності матеріалів щодо розкрадання коштів рефінансування НБУ та їх виведення за межі України (голова Державної іпотечної установи Камуз А.О., власники «Фінростбанку» Шатворян В.Г., Іванічев А.С., виведення коштів за кордон через банки «Хрещатик», «Класик банк», «Дельта-банк», «Інпромбанк» ).

Під час розслідування фактів розкрадання коштів власниками та службовими особами ПАТ «Брокбізнесбанк», О.Сухачов, демонструючи арешт заступника голови правління цієї банківської установи Приходька Б.В., поставив працівникам банку умову, за якої можливе уникнення від відповідальності — «100 тис.дол.США з кожного в обін на волю».

Задля власної безпеки під час своєї «діяльності» О.Сухачов залучив на постійній матеріальній основі одного з керівників УВБ СБУ Кущаєва М.М., визначив для себе надійного «фінансового» посередника — Адвокатську фірму «Актіо» та на основі фінансової зацікавленості здобуває інформацію про «жертв» від заступника директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Кияка А.Т.

Про статки О.Сухачова та проведення дозвілля можемо викласти немало, але сподіваємося, до цього самостійно дійде УВБ СБУ.

У 2014 році Главк працював по справі щодо завдання керівником ПАТ «Укргазвидобування» С.Костюком (ставленик та бізнес-партнер народного депутата С.Кацуби, який у січні 2014 року голосував у ВРУ за «диктаторські» закони) 23 млн. грн. збитків під час укладання та реалізації договору про постачання 18 тис. тонн скрапленого газу з однією із структур бізнес-групи І.Єремеєва. Та після призначення заступником в енергетичне управління ГУКЗЕ І.Левковського, який здавна не тільки товаришує, але й бізнесує з С.Костюком, вказана справа була незаконно закрита незважаючи на відмову багатьох співробітників зробити це.

Однак, в грудні 2014 року, провадження за цим же фактом протиправної діяльності розпочало ГУСБУ у м. Києві і Київській області. Спільно з прокуратурою міста Києва навіть було арештовано С.Костюка. Не бажаючи повертати кошти за раніше «закрите в СБУ питання» та отримавши можливість поживитися на біді товариша вдруге, І.Левковський переконав свого безпосереднього керівника В.Бунечка звернутися до тоді ще першого заступника Голови СБУ Ю.Артюхова, який в підсумку і «посприяв» поставити крапку у цій історії Київським Главком СБУ.

Читайте также: СБУ взяла российский след в деле о покушении на Авакова (+фото и видео)

В ГУКЗЕ ні для кого не секрет про стійкий діловий і дружній тандем у «вирішенні питань» В.Бунечка та І.Левковського. Ці керівники здобули право отримувати «щомісячну винагороду» у 200 тис. грн. від керівника ПАТ «Укргідроенерго» І.Сироти за закриття питання і подальшого невтручання з боку СБУ в проект будівництва дороги по гребню огороджуючої дамби Дністровської ГАЕС, де вкрадено 24 млн.грн., проект оснащення дна водосховища Дністровської ГАЕС геомембраною (спеціальна поліетиленова плівка) Carbofol, завдяки реалізації якого в кишені посадовців відійшло 253,5 млн. грн. та реалізації підрядних договорів в рамках проекту будівництва Дністровської ГАЕС за участю консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд», ТОВ «Грін Лайт Груп», ТОВ «Укренержі», ТОВ «Акром Торг Груп», через яких виведено понад 350 млн. грн.

По усих цих фактах здійснювалися кримінальні провадження, які були припинені після отримання хабарів трьома високопосадовцями Генпрокуратури в розмірі 2 та 5 млн. дол. США.

А ось під час зачищення доказової бази (матеріали перевірок, ревізій контролюючих органів тощо) уповноваженою І.Сиротою особою-членом спостережної ради консорціуму «Укренергобуд» З.Афтаназівим, від СБУ взялися допомогти у цьому делікатному питанні В.Бунечко (знайомий з ним ще з часів роботи в «Укрзалізниці») та І.Левковський, за що і здобули право на щомісячну винагороду.

З незрозумілих причин В.Бунечко та І.Левковський зволікають численні доповіді своїх підлеглих про форсування реалізації за кошти Світового банку проекту розроблення та впровадження електронної системи управлінської інформації (програмного забезпечення «SAP») та інших автоматизованих систем підприємства вартістю 3,6 млн. дол. США за участі ПАТ «Енвіжн – Україна» (входить до складу російського ВАТ «Сітронікс Інформаційні Технології») та фактів діяльності його персоналу, які значно виходять за межі необхідного вивчення даних, безперешкодно отримуючи доступ для дослідження програм, що забезпечують доступ до документообігу ПАТ “Укргідроенерго” і управління гідроагрегатами усіх вітчизняних ГЕС та ГАЕС, а також до серверів та ІР-каналів для виходу в мережу Інтернет.

Так як “Енвіжін” має досить розгалужену мережу з персоналом у понад 40 тис. осіб по усьому СНД, який активно залучається російськими спецслужбами для встановлення контролю над функціонуванням стратегічних підприємств, для навіть самого молодого співробітника спецслужби має бути очевидним, що перед самим носом створюються умови для забезпечення управління та контролю за роботою автоматизованих систем ПАТ «Укргідроенерго» на «віддаленому доступі» в інтересах російської сторони з метою впливу на функціонування гідроелектростанцій, в тому числі можливого здійснення диверсійних актів шляхом зупинки агрегатів, їх понаднормованого навантаження до виходу з ладу тощо.

А можливо ми не праві, нарікаючи лише на непрофесіоналізм В.Бунечка та І.Левковського. Враховуючи їх особистості страшно навіть припускати…. «вони виконують завдання іноземної спецслужби суміжної держави?!?!?!»

Чому б і не так. Бо в атомно-енергетичній сфері це також чітко відслідковується.

Зокрема, впродовж 2015 року В.Бунечко неодноразово трансформував через І.Левковського своїм підлеглим О.Федьку, О.Пацельту та І.Козлову (Лисенку) вказівки просувати та забезпечувати перемогу заводу Високовольтний Союз РЗВА (Російська Федерація) в оголошених ВП «Атомкомплект» НАЕК «Енергоатом» тендерах щодо закупівлі комірок високовольтних типу КРУ.

Читайте также: СБУ ликвидировала диверсионную группу спецслужб РФ, готовившую серию терактов в Киеве (+видео)

На фоні фінансового заохочення цих співробітників СБУ чітко відстежується і лінія їх інструктажу, що підтверджується, наприклад, одним із останніх листів ГУКЗЕ на адресу НАЕК «Енергоатом» за підписом В.Бунечка № 8/2/2-8758 від 09.07.2015 року, із змісту якого можна зробити висновок, що В.Бунечко або його підлеглі мають кандидатський мінімум по електротехнічному устаткуванню. І вказані випадки носять системний характер.

В.Бунечко та І. Левковський не цураються втрачати навіть на мізері: за їх вказівкою керівника найнижчої ланки О.Федька змусили стягувати платню за видачу фізичним та юридичним особам дозволів на проведення робіт на об’єктах підвищеної небезпеки. Визначені тарифи коливаються від 500 грн. до 250 дол. США з особи, в залежності від заможності заявників. А таких заявок через підрозділ В.Бунечка проходить від щонайменше 30-50 в тиждень.

Про нахабство і цинізм В.Бунечка свідчить використання ситуації щодо затримання на хабарі свого підлеглого Є.Стародуба для штучної «підстави» і звільнення першого заступника начальника Главку О.Нестерова, якого перед керівництвом зробив організатором. Однак, саме В.Бунечко змусив Є.Стародуба на такий вчинок. Та коли оперпрацівника затримали «на гарячому», керівництву Главку В.Бунечко заявив про свою непричетність та необізнаність у ситуації і звинуватив у цьому О.Нестерова. Натомість в керованому ним управлінні «крайнім» прийшлося зробити іншого свого підлеглого — керівника відділу. В підсумку, і О.Нестеров, і керівник відділу були звільнені з займаних посад.

Та й це ще не все. Від непрофесіоналізму або можливо навмисних дій цих керівників ГУКЗЕ постраждала і ділова репутація екс-Голови СБУ В.Наливайченка, який ґрунтуючись на надану ГУКЗЕ інформацію зробив гучну заяву про наявність в СБУ достатніх та достовірних даних про причетність заступника Генпрокурора України А.Даниленка до приховування протиправної діяльності приватної фірми «БРСМ-Нафта».

За вказаною заявою Генпрокуратура одразу зареєструвала кримінальне провадження, в рамках якого В.Наливайченку довелося пояснювати обставини отримання Службою цієї інформації. Було з’ясовано, що інформація надійшла від начальника ГУКЗЕ Ю.Подухвалого та його заступника В.Бунечка. А за свідченнями одного із керівників відділу управління В.Бунечка — Д.Шишоліна, фактичних документальних матеріалів, які б підтверджували причетність А.Даниленка до злочинної діяльності просто не існувало в природі. Інформаційний матеріал для доповіді керівництву Служби підготовлено «під диктовку» зі слів свого безпосереднього керівництва.

Сферою бізнес-інтересів О.Калініна, про якого вже згадували, впродовж п’ятнадцяти років залишається транспортний комплекс держави. Завдяки набутим за цей час зв’язкам серед керівників галузі, О.Калінін «завів» підконтрольні комерційні структури у сферу закупівель, робіт та послуг, які здійснюють ВАТ «Київський електровагоноремонтний завод», ВАТ «Запорізький вагоноремонтний завод», ДП матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України «Укрзалізничпостач» (усі державні закупівлі), ДП «Управління промислових підприємств Укрзалізниці» (до складу входять Новомосковський шпалопросочувальний завод та 19 кар’єроуправлінь, що спеціалізуються на видобутку гранітів, андезитів, гравію і піску), ТОВ «Перша логістична компанія» (вантажні та транзитні перевезення), ДТГО «Південно-Західна залізниця» (на основі близьких відносин з начальником О.Кривопішиним має «відсоток» від вартості усих закупівель) та Державна адміністрація залізничного транспорту України («Укрзалізниця»).

Хочемо зазначити, що до «Укрзалізниці» у О.Калініна особливий інтерес. Ним, спільно з Ю.Борейчуком (начальник транспортного управління ГУКЗЕ, довірена особа, просто друг і кум) та О.Бутринським (начальник відділу транспортного управління ГУКЗЕ, пов’язаний аналогічними відносинами) було організовано спочатку для генерального директора Б.Остапюка, а потім для його наступника — в.о. генерального директора М.Бланка, настільки надійний «дах», що попри низку висвітлених у ЗМІ гучних корупційних скандалів і викриттів керівництва «Укрзалізниці», в ГУКЗЕ, яке функціонально забезпечує контррозвідувальний захист цього підприємства, ніякої інформації з цього приводу не знайдеться.

Читайте также: Гангстерское войско. Частная «армия» ирпенско-бучанского синдиката (+фото и видео)

Передісторією зазначеного є те, що після призначення Ю.Артюхова у липні 2014 року Першим заступником Голови СБУ та визначення куратором ГУКЗЕ, новопризначенець відразу наказав Ю.Подухвалому надати вичерпну інформацію про усі «тематики», на яких Главком «заробляються» кошти. Таку інформацію було добросовісно представлено, і фактично у повному обсязі, за винятком звичайно ж «Укрзалізниці». Та, цим самим, Ю.Подухвалов та О.Калінін «припустилися помилки», яка коштувала їх бізнес-партнеру Б.Остапюку втрати, правда тимчасово, посади гендиректора після потрапляння Державної адміністрації залізничного транспорту України за вказівкою Ю.Артюхова під довготривалий жорсткий пресинг правоохоронців, завершенням якого стали численні обшуки в усієї керівної ланки підприємства.

Незважаючи, що під час проведеного безпосередньо у першого заступника Державної адміністрації залізничного транспорту України М.Бланка обшуку, було задокументовано та вилучено понад 7 млн грн., понад 1 млн дол. США готівкою, документацію на офшори і навіть наркотики, про що офіційно у ЗМІ заявив екс-Голова СБУ В.Наливайченко, вказана особа залишилася на своїй посаді завдяки втручанню у кримінальний процес і сприяння у вилученні стосовно нього доказових матеріалів безпосередньо за вказівкою куратора ще й Слідчого управління СБУ — Ю.Артюхова на прохання О.Калініна.

За це і по сьогоднішній день М.Бланк регулярно «віддячує» під час візитів до адмінбудівлі ГУКЗЕ прямо в робочому кабінеті О.Калініна.

Доречі, напередодні проведеної перевірки дотримання режиму секретності в ГУКЗЕ, М.Бланк в черговий раз відвідав свого «покровителя у погонах» та передав йому значну суму коштів (орієнтовно 400 тис.дол. США), які були зафіксовані перевіряючими у робочому сейфі О.Калініна.

Підсумовуючи викладене вимагаємо перевірити діяльність цих керівників, які на наше глибоке переконання не достойні звань офіцерів спецслужби і повинні нести відповідальність за свої численні факти хабарництва та зловживання владою, і розуміємо, що довести це при бажанні не складно.

Ми не звикли до таких методів роботи, але змушені звернутись з цих питань особисто до Президента України, Комітету ВР України з питань запобігання і протидії корупції, Генеральної прокуратури та громадськості, бо керівництво Служби неспроможне впливати на цю ситуацію, а можливо навмисно сприяє поширенню цих процесів задля розгойдування суспільства та спонукання його на черговий майдан.

Варто сказати, що на сьогоднішній день лише найвищі посадовці країни можуть дати збалансовану оцінку діяльності цих співробітників спецслужби – а тим паче, співробітникам високопоставленим. Але, що можемо стверджувати вже зараз – це те, що серед керівного складу ГУКЗЕ і не тільки, є люди, дії або бездіяльність яких свідчать не на користь їх професіоналізму та відданості служіння українському народу, а навпаки — на переслідування особистих інтересів, які деструктивно впливають на політичне життя країни і робиться це, на наш погляд, свідомо. В нинішніх реаліях це досить катастрофічно і соціально небезпечно. Тому, залишається лише питання — чи вдасться нинішнім борцям з корупцією і прихильникам очищення влади домогтися реальних кардинальних змін в спецслужбі, чи вони з часом самі стануть жертвами укоріненої системи, де національний інтерес – поняття абстрактне, а інтерес особистий – поняття цілком конкретне.

Думаємо, що до нас приєднуються усі колеги.

По материалам ГПУ.


facebook twitter Google Plus rss



Последние обновления

виски Томатин

Выбор виски – это не просто покупка алкогольного напитка, это погружение в уникальный мир, где каждая деталь имеет значение. Особое место в сердцах ценителей занимает напиток от Tomatin.

следи за нами социально

facebook twitter Google Plus ЖЖ Telegram rss