заглянуть на тёмную сторону

Виталий Пенц

Кожен, хто хоч раз звертався до агентств нерухомості, на власному прикладі знає – у цій сфері досить важко знайти чесну компанію, якій можна довіряти. Часом люди стикаються не тільки з очевидним непрофесіоналізмом працівників, а й відвертим рейдерством, через свою довірливість і неуважність втрачають сотні тисяч, а то і мільйони гривень.

Основна діяльність «чорних» ріелторів полягає у продажу нерухомості, яку вони отримали незаконно. Досить часто вони «працюють» разом із бандитами та професійними юристами. Водночас довести провину злочинців вкрай складно, адже їх практично завжди покривають поліцейські та судді.

Журналісти видання Інформатор вирішили більш детально розібратися в цьому питанні.

ПЕНЦ ВІТАЛІЙ, «PARK LANE» ТА ЇХНЯ ПОГАНА РЕПУТАЦІЯ

Однією з таких є столична рієлторська компанія «Park Lane», керівником якої є досить відомий в обмежених колах Пенц Віталій Федорович. Його агенція позиціонує себе як одну з лідерів у сфері ринку нерухомості Києва, хизуючись своїми начебто успіхами та гарним сайтом. Насправді ж агентство нерухомості «Park Lane», з часу свого заснування, щодня отримує негативні відгуки як від клієнтів, так і від співробітників. Клієнти скаржаться на нечесність та обман з боку брокерів агентства, а також на погану комунікацію та проблеми з документами. Співробітники повідомляють про відсутність корпоративної етики, знущання і тиск з боку керівництва. Агентство також критикували за високі комісійні та рейдерство. Загалом «Park Lane» має погану репутацію на ринку нерухомості.

Варто лише звернути увагу на діаграму від одного з найавторитетніших сайтів України з відгуків. Майже три чверті українців, які співпрацювали з «Park Lane», оцінюють його роботу як жахливу, трохи менше – погану.

Віталій Пенц

Агентство нерухомості «Park Lane» позиціонує себе як таке, що надає своїм клієнтам повний спектр послуг, пов’язаних із купівлею, продажем, орендою житлової та комерційної нерухомості в Києві, а також у передмісті столиці. Компанія «Park Lane» зареєстрована в Україні у 2006 р. У період з 2006 до 2010 рік було відкрито шість представництв агентства у різних, варто зауважити, елітних районах столиці.

Незважаючи на тисячі незадоволених клієнтів і працівників компанії, «Park Lane» методично «зачищає» негативну інформацію про себе у ЗМІ та соцмережах. Спеціалісти звернули увагу на те, що компанія робить спроби масового додавання позитивних або нейтральних відгуків про себе та активно використовує спам-фільтр. Тобто з одного комп’ютера за короткий проміжок часу (у кілька хвилин) додається відразу низка позитивних відгуків від нібито різних співробітників чи клієнтів із різних ip-адрес. До того ж, позитивні відгуки про агентство також пишуть самі працівники.

Віталій Пенц

Тож чому у «Park Lane» докладають таких зусиль для поліпшення свого рейтингу? Річ у тім, що як клієнти агентства, так і його співробітники, вкрай незадоволені роботою компанії.

Зокрема, виникають питання у непрофесіоналізмі ріелторів та юристів «Park Lane». Нотаріуси (свідомо чи через відсутність належних знань) роблять чимало помилок у документах. Своєю чергою, ріелтори не володіють необхідною інформацією, поводяться нахабно, не відповідають на дзвінки, а часом просто не з’являються на заздалегідь умовлені зустрічі.

Віталій Пенц

Віталій Пенц

Незважаючи на те, що комісія «Park Lane» вже наразі сильно завищена (5% – що забагато, інші агентства отримують 2,5 чи 2%), там не цураються вказувати некоректну вартість майна. Навіть більше, під різними приводами намагаються «збити» комісію як з продавця нерухомості, так і з покупця.

«ЧОРНІ» РІЄЛТОРИ, ПРОДАЖ НЕІСНУЮЧОЇ НЕРУХОМОСТІ ТА ІНШІ СХЕМИ ПЕНЦА

Віталій Пенц

Віталій Пенц

Тут приклад одного з механізмів ошукування клієнтів «чорними» ріелторами, коли фігурантам навмисно дають обмежений час на вивчення документів. Якщо людина не розбирається в юридичних тонкощах і не знайома з особливостями оформлення документів при купівлі/продажу нерухомості, то вона не зможе, наприклад, відрізнити основний договір від попереднього. Тобто недобросовісний посередник може надати власникам не той документ, щоб спробувати заволодіти їхнім майном. Схема працює просто: власник не розбирається в юридичних нюансах, знаходить посередника, який обіцяє залагодити всі питання і підготувати необхідні папери. Ріелтор нібито знаходить людей, які хочуть купити нерухомість і готові внести аванс. Але замість попереднього договору купівлі-продажу власнику дають на підписання основний договір. Через обмеженість часу, бо це навмисно робиться в останній момент, власник передає право володіння нерухомістю іншому тільки за суму авансу.

Інший вид шахрайства, який активно використовують у «Park Lane» – це продаж неіснуючої нерухомості, або тієї, що вже придбана. Коли покупець про це дізнається, його просто «спамлять» об’єктами, які першочергово не входили у сферу його інтересів.

Віталій Пенц

В інших коментарях покупці також неодноразово вказують на те, що квартири показують без присутності власників. Продаж квартири без власника – також одна з розповсюджених схем роботи аферистів, зокрема і компанії Віталія Пенца. Величезну кількість квартир було продано обманним шляхом, коли їх господарі були відсутні. Особливий інтерес для шахраїв представляють квартири, які стоять без нагляду тривалий час. Дізнавшись про такий об’єкт, документи на квартиру підробляють через розгалужену мережу «дружніх» структур і якнайшвидше продають. Нові власники впевнені, що нерухомість було придбано законно, адже у них є всі необхідні довідки та документи. Судові розгляди на заяву реального власника можуть тривати роками…

Кілька клієнтів «Park Lane» звинуватили агентство у заниженні ціни на нерухомість без їхнього дозволу. Через це, власники просто не змогли продати своє майно.

Віталій Пенц

Як вже йшлося вище, «чорні» ріелтори активно співпрацюють як з правоохоронцями, так і зі «своїми» нотаріусами. Саме тому слід вкрай відповідально й уважно ставитися до вибору посередника для продажу квартири. А довіряти слід тільки тим компаніям, які мають хорошу репутацію та ведуть легальну діяльність, підтверджену відповідними документами і відгуками клієнтів. Звичайно, що «Park Lane» Пенця до цього переліку не входить.

Віталій Пенц

Зверніть увагу на коментар вище! Дійсно, нотаріус Роман Олегович Падалка фігурує у справі з підробки документів. Тоді, у літньої мешканки Києва Клавдії Дунаєвської шляхом підробки паперів незаконно відібрали квартиру у центрі міста, яку потім перепродали. Жінку протягом одного тижня двічі жорстоко побили невідомі чоловіки. А потім вона дізналася, що в її квартирі досить тривалий час мешкають інші власники. Таку оборудку вдалося здійснити за допомогою «двійника» літньої жінки, яка заявила про втрату документів. Нотаріус Роман Олегович Падалка, який проводив правочин купівлі-продажу, заявив, що до нього на оформлення приходила саме справжня пенсіонерка. Втім, сама літня пані це заперечує. Вірогідно, нотаріус був співучасником шахраїв. Варто зазначити, що поліція не реагувала на заяви родичів та самої постраждалої. Вочевидь, маючи у цій справі власний інтерес…

До речі, цю інформацію також було ретельно «зачищено» у мережі, посилання, вказане у скріні, не працює. А серед десятків ЗМІ, які опублікували цю новину, в архіві залишилося лише кілька.

У «Park Lane» активно використовують й іншу шахрайську схему – внесення задатку за нерухомість або всієї суми до підписання документів. Втираючись в довіру до покупців, ріелтор знаходить для них підходящий варіант за низькою вартістю. Але є одна умова – потрібно передати всю суму ще до підписання документів. Або внести завдаток. Або навпаки – надати усі необхідні папери без завдатку. Звісно, такі операції документально не підтверджуються, і довести свою правоту в суді практично неможливо.

Віталій Пенц

Нерідко шахраї роблять підроблені документи і займаються продажем нерухомості від імені людей, які нещодавно померли. Особливо це стало актуальним з початком повномасштабного вторгнення рф. Не варто забувати, що частина загиблих на фронті – самотні люди, які не мають родичів. Втім, мають нерухомість…Це аморально, низько та брудно, проте зловмисники використовують всі методи. Реалізуючи цю схему, ріелтори і нотаріуси діють разом – заднім числом оформлюючи генеральну довіреність або заповіт.

Тож, як бачимо, агентство Віталія Пенця здатне на будь-що. Проте випадок нижче показовий – ріелтор виявилася звичайною крадійкою!

Віталій Пенц

Втім, не лише клієнти скаржаться на роботу агентства. Безліч колишніх співробітників «Park Lane» також незадоволені менеджментом компанії. Вони звинувачують керівництво у поганих умовах праці, тиску, ненормованому робочому часі, відсутності офіційного працевлаштування та зневажливому ставленні. А колег – у непрофесіоналізмі. «Спеціалісти» змінюються ледь не щодня. Персонал набирають без досвіду та елементарних навичок, навіть не надаючи робочого місця та офісної техніки. Витрати на рекламу, пересування містом, зв’язок, покладають на самих працівників, які навіть не мають тарифної ставки. Варто лише почитати відгуки. Один із колишніх ріелторів навіть зауважив, що в компанії серйозно навчають тиску на клієнтів, з цією метою менеджмент «Park Lane» навіть розробив «методички» для працівників.

Віталій Пенц

На сайті «Park Lane» свої «історії успіху» розповідають керівники відділень компанії. Блискавичну кар’єру Віталія Пенца, який одразу по закінченню вишу в Полтаві отримав хорошу посаду у столиці, а через три роки став керівником відділу та придбав квартиру у Києві, ми наразі пропустимо. Цікавою є стрімкий успіх Анжеліки Ліпкінд, керівника відділу продажу №4 філіалу АН Park Lane «На Театральній». Лише за один місяць без відповідних освіти і досвіду вона зі звичайного перукаря перетворилась на «експерта з нерухомості». Тож, професіоналізм керівництва дає уявлення про такі ж можливості підлеглих…

ХТО Ж ТАКИЙ ЦЕЙ ВІТАЛІЙ ПЕНЦ?

Віталій Пенц

Повернемося до особи директора «Park Lane» Віталія Пенца. На своїй сторінці у Facebook він активно піариться як волонтер. Втім, серед волонтерів його ім’я нікому не відоме. Навіть більше, чому настільки «патріотично налаштована» людина ще досі не у лавах ЗСУ? Чи керівники агенцій із нерухомості також підпадають під бронь від мобілізації? Пенц призивного віку, одружений і має двох дітей. Тож абсолютно спроможний захищати свою Батьківщину не у Facebook, а на полі бою. Втім, це питання риторичне. Вочевидь, (кома не потрібна) пан Пенц має досить добрі зв’язки з представниками влади, тому воювати йому не доведеться. На жаль, у відкритих джерелах немає інформації про статки директора «Park Lane», адже він не є політиком або держслужбовцем. Проте, згідно з фото із соцмереж, стає очевидним, що Пенц людина досить заможна. Спираючись на інформацію вище, можна припустити, яким саме методом керівник «Park Lane» нажив своїх статків.

Згідно з даними відкритих реєстрів, Пенц є засновником трьох компаній – “АГЕНТСТВО НЕРУХОМОСТІ “ПАРК ЛЕЙН” ЗОЛОТІ ВОРОТА” (Агентства нерухомості), “ПРОД АГРО ТРЕЙД” (Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин) та “ПАРК ЛЕЙН” ЗОЛОТІ ВОРОТА” (Агентства нерухомості). Відповідно до іншого відкритого реєстру, ця особа є стороною у 5 судових справах. Дані доступні з 2015 року, вони є законними та легальними. Судові засідання були за такими предметами справ: скасування рішень державного реєстратора про реєстрацію права власності, визнання недійсними договорів, визнання права власності, витребування майна з чужого незаконного володіння; визнання недійсним рішення учасника, скасування рішення державного реєстратора, визнання недійсними документів; за заявою ТОВ “Київські енергетичні послуги” до Пенця В.Ф. про видачу судового наказу. Тобто, як бачимо, усі ці справи стосуються діяльності Пенця та його компанії «Park Lane».

Зазначимо, що назва агенції (Park Lane) з англійської перекладається як «Парковий провулок». Примітно, що незалежно від міста, це те саме місце, де зазвичай грабують перехожих. Вочевидь керівництво агенції вклало власний підтекст у назву.

В останні роки значно почастішали випадки шахрайства, пов’язані з діяльністю ріелторів. Які навіть під час війни не цураються жодних методів, щоб заробити на ошуканих співвітчизниках, інколи – на людях, які вимушено продають своє майно через смерть або каліцтво близьких. Звичайно, не потрібно вважати, що всі агенції нерухомості прагнуть обдурити людей і нажитися на цьому, проте завжди потрібно пам’ятати про таких ділків як Віталій Пенц. Адже тільки Ваша увага та прискіпливість допоможуть врятуватися від аферистів.


facebook twitter Google Plus rss



Последние обновления

следи за нами социально

facebook twitter Google Plus ЖЖ Telegram rss

лонгриды